Cilji
Udeleženci:
- spoznajo nekatere tipične slovenske narodne jedi po pokrajinah,
- spoznajo pomen slovenskih narodnih jedi v prehrani in gostinski ponudbi,
- poznajo možne načine serviranja jedi,
- znajo sestaviti jedilnik iz narodnih jedi,
- upoštevajo že pridobljena znanja iz tehnologije priprave hrane in znanja o sestavi jedilnikov,
- narodne jedi pripravijo tudi na sodoben način.
Vsebina
- Prleška gibanica
- Prekmurska gibanica
- Bograč
- Tržiške bržole
- Dolenjske kepe
- Kobariški štruklji
- Fuži s puranom
- ldrijski žlikrofi
- Bakalca
Kompetence
Udeleženci:
- pridobijo znanja iz tehnologije pripravljanja jedi,
- poznajo stroje, naprave in pripomočke,
- obvladajo tehnike mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnilne kuharske postopke,
- pridobijo ročne spretnosti pri različnih opravilih,
- pridobijo čut za estetsko pripravo jedi,
- pridobijo znanja za organizacijo dela v kuhinji,
- pridobijo znanja osnovnih principov zdrave prehrane,
- znajo količinsko normirati jedi po recepturi,
- naučijo se samostojno uporabljati znanja iz teorije pri praktičnem delu,
- pridobijo motivacijo za napredovanje na osnovi usvojenih znanj s pomočjo prakse in literature s področja kuharstva,
- usvojijo strokovno izrazoslovje,
- znajo biološko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
- se zavedajo pomembnosti organiziranosti delovnega procesa,
- organizacijsko in praktično pripravijo različne obroke,
- usposobijo se za nadzorovanje varnega dela,
- razvijejo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo in za zagotavljanje ekonomičnega poslovanja.