Cilji
Udeleženci:
- poznajo osnovna načela varovalne prehrane,
- poznajo živila in postopke obdelave, ki se jih izogibamo oziroma jih izločamo pri pripravi varovalne prehrane,
- spoznajo nekatere oblike alternativne prehrane,
- seznanijo se s posebnostmi pri pripravi nekaterih najbolj razširjenih oblik dietne prehrane,
- spoznajo pripravo nekaterih jedi,
- znajo sestaviti jedilnike za redne in izredne obroke hrane,
- znajo sestaviti jedilnike in pripraviti jedi za določeno vrsto potrošnikov (otroci, starostniki, fizični delavci … ),
- poznajo značilnosti sestave in priprave obrokov, ki se pripravljajo ob različnih praznikih, običajih (martinovanje, božič, pustovanje, velika noč … ),
- poznajo posebnosti pri pripravi in serviranju jedi, za hladni, hladno-topli bife, bife party, koktajl,
- znajo organizacijsko in praktično izpeljati tudi bolj zahtevne obroke,
- znajo prehransko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
- pri delu nadzorujejo izvajanje predpisov varstva pri delu.
Vsebina
- Varovalna prehrana – diete
- Brezglutenska dieta – celiakija
- Vegetarijanstvo
- Priprava svečanega obroka (božič, silvestrovanje)
- Običaji (martinovanje, pust, velika noč)
Kompetence
Udeleženci:
- pridobijo znanja iz tehnologije pripravljanja jedi,
- poznajo stroje, naprave in pripomočke,
- obvladajo tehnike mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnilne kuharske postopke,
- pridobijo ročne spretnosti pri različnih opravilih,
- pridobijo čut za estetsko pripravo jedi,
- pridobijo znanja za organizacijo dela v kuhinji,
- pridobijo znanja osnovnih principov zdrave prehrane,
- znajo količinsko normirati jedi po recepturi,
- naučijo se samostojno uporabljati znanja iz teorije pri praktičnem delu,
- pridobijo motivacijo za napredovanje na osnovi usvojenih znanj s pomočjo prakse in literature s področja kuharstva,
- usvojijo strokovno izrazoslovje,
- znajo biološko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
- se zavedajo pomembnosti organiziranosti delovnega procesa, organizacijsko in praktično pripravijo različne obroke,
- usposobijo se za nadzorovanje varnega dela,
- razvijejo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo in za zagotavljanje ekonomičnega poslovanja.